Actueel Romeo en Julia; een cultureel hart in Polen

Romeo en Julia; een cultureel hart in Polen

Dinsdag 21 november, we staan op het vliegveld in Poznan Polen. Poznan is de Europese partner gemeente van Assen. Nederlandse leerlingen lopen behoedzaam naar de ontvangsthal, alwaar ze worden opgewacht door een enthousiaste groep Poolse leerlingen met hun ouders.

Aldona, Eén van de Poolse docenten, komt op ons af en geeft ons een hartelijke kus en knuffel en daarna zegt ze: ‘Do we have enough time to rehearse our play? Maybe it’s too ambitious’. Misschien zijn we inderdaad wat ambitieus geweest, maar dit jaar zijn we dan ook in totaal met 46 leerlingen; 23 leerlingen van de talentrichting cultuur van het Dr. Nassau college Quintus en 23 leerlingen van Gymnasium 12 uit Poznan. Om iedereen een volwaardig aandeel te geven in de voorstelling, hebben we het script langer en uitdagender gemaakt.

We hebben in totaal 9 uur voor het repeteren van onze bewerkte versie van Romeo en Julia. Dat moet lukken, twee theaterdocenten van Garage TDI, Een geschiedenisleraar van het Dr. Nassau College voor de muziek en twee Engels docenten van Gymnasium 12. Genoeg mensen om dit korte repetitieproces vorm te kunnen geven. Nouja… Het blijft natuurlijk een race tegen de klok. Maar daar weten we bij Garage TDI wel raad mee!

Wat een uitdaging voor leerlingen; samenleven met iemand uit een andere cultuur, een hele dag spreken in een andere taal, verschillende culturele uitstapjes en als klap op de vuurpijl repeteren voor een voorstelling in het Engels, Nederlands en Pools.

Vrijdag was de première van het stuk. Tijdens de ochtenduren moest er nog hard worden gewerkt om het stuk ten tonele te kunnen voeren. Om 11:45  was het zover. De aula van de school stroomde vol met leerlingen, ouders, docenten, de directrice van de school en uiteraard een afgevaardigde van de gemeente Poznan.

Gespannen keken we toe hoe Marta (Polen) en Nina (Nederland), in de rol van verhalenvertellers, het theaterstuk openden. Van meet af aan stonden de leerlingen te stralen en dat hielden ze maar liefst 18 scenes, 5 dansen en 3 liedjes vol. Aan het einde volgde er een staande ovatie.

Wat een prachtig voorbeeld van een internationale samenwerking tussen twee scholen en het jeugdtheatergezelschap van Assen. De samenwerking is nog niet voorbij, want in juni 2018 komen de Polen naar Nederland om de voorstelling nog een keer te spelen. Komt dat zien! En tot die tijd doet Garage TDI nog heel veel bijzondere en mooie projecten op het Dr Nassau college, wat zich met trots een geweldige cultuurprofiel school mag noemen.Johan Zielstra (Dr. Nassau Quintus),

Annelieke Knol (Theaterdocent Garage TDI) en Roel Tichelaar (Theaterdocent Garage TDI)