Actueel Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van de derde klassen verdiepen zich op school in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Om deze geschiedenis een gezicht te geven vertellen gastsprekers van het landelijk Steunpunt ‘WO II – heden’ hun persoonlijke verhaal.  

Op maandag 23 april jl. deelden 12 gastsprekers hun herinneringen met de leerlingen. De meeste gastsprekers zijn ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich overlevenden van concentratiekampen in Europa en het voormalige Nederlands-Indië, verzetsdeelnemers, onderduikers en burgeroorlogsgetroffenen. Ook vertelde een gastspreker hoe het was om in de oorlog een kind te zijn van politiek foute ouders. Veteranen die zijn ingezet in conflictgebieden of deelnamen aan vredesmissies deelden ook hun verhaal.

Geschiedenis docente Ilona Mens vertelt: ‘leerlingen worden vaak bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen. De gastsprekers nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu. En keer op keer blijkt dat een persoonlijk verhaal veel meer impact heeft dan welke film of boek dan ook. Een ooggetuige kan op onvervangbare wijze een beeld oproepen van het verleden en daarmee een menselijke dimensie geven aan het geschiedenisonderwijs.’