Actueel Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van de derde klassen verdiepen zich op school in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.  Om deze geschiedenis een gezicht te geven vertellen gastsprekers van het landelijk Steunpunt ‘WO II – heden’ hun persoonlijke verhaal.  

Vandaag vertelde de heer Heikens (geboren in 1939 in Groningen) over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn ouders woonde hij in bij zijn grootouders. Vader Heikens werkte bij een vervoersbedrijf en raakte betrokken bij het verspreiden van illegale kranten.

De heer Heikens heeft met name herinneringen aan de twee laatste oorlogsjaren. Hij weet nog de angst die hij voelde tijdens een Duitse parade op de Grote Markt.  Ook de bevrijding van Groningen (16 april 1945) maakt veel indruk op hem. Het oorlogsverhaal van de heer Heikens gaat indirect verder ná 1945. Wanneer zijn vader een baan krijgt als Hoofd Interne Dienst van het Interneringskamp Westerbork verhuist het gezin naar het kampterrein waar tijdens de oorlog Joodse gevangenen verbleven, maar op dat moment ex-NSB-ers en andere van collaboratie verdachte personen zijn opgesloten.

De heer Heikens bezoekt scholen omdat hij het belangrijk vindt dat het verhaal over de oorlog verteld blijft worden.

Geschiedenis docente Ilona Mens vertelt: ‘leerlingen worden vaak bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen. De gastsprekers nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu. En keer op keer blijkt dat een persoonlijk verhaal veel meer impact heeft dan welke film of boek dan ook.’