Actueel Leerlingen ondersteunen voetbalproject in Vila Cruzeiro

Leerlingen ondersteunen voetbalproject in Vila Cruzeiro

Vier leerlingen van het Dr. Nassau College hebben afgelopen zomer met stichting Mondo de favela’s in Rio de Janeiro bezocht. Maandag 28 november jl. deelden zij hun ervaringen met bijna 150 medeleerlingen. Ook vertelden zij over hun wens om vanuit Assen een voetbalproject in Vila Cruzeiro (één van de armste en gevaarlijkste favela’s) te kunnen ondersteunen.  

Het verhaal van de leerlingen werd ondersteund door Fabio de Rondinelli die als voorbeeld naar Nederland is gehaald. Fabio is 36 jaar en was voorheen één van de grote bazen van het Rio-drugskartel. Hij heeft een carrière gemaakt als het gemiddelde jongetje in een favela. Zo’n 10 jaar geleden is hij eruit gestapt. Met name geïnspireerd door Nanko van Buuren, de Nederlandse sociaal werker, die de stichting Ibiss in Rio leidde (met projecten in 72 favela’s). Nanko overleed nu 1,5 jaar geleden en Fabio wil zijn werk doorzetten. Hij doet vooral in ‘voetbalprojecten’ en legde uit  waarom dat zo belangrijk is voor de kinderen in de favela’s.

Esmée Post, afdelingsmanager atheneum 1e fase, reageerde enthousiast toen dit verzoek de school bereikte. Niet alleen omdat de eerste klassen atheneum toevallig bezig zijn met Brazilië, maar ook omdat de levensomstandigheden in Brazilië zo verschillen ten opzichte van die in Nederland. Daarbij geeft zij aan dat ervaringen vanuit de eerste hand het beste bij de leerlingen binnen komen.  

De eerste, tweede en derde atheneum klassen hebben besloten om tijdens de Fancy Fair op vrijdag 23 december a.s. geld in te zamelen voor het voetbalproject in Vila Cruzeiro.